تن فروشی پشت پرده حجاب


ناهيد پرسون: مينا و فريبا حاضر شدند درد دل شان را برای من باز کنند. اميد آن ها اين بود که چشم جهان بر آن چه در ايران می گذرد باز شود.
 

 


مينا و فريبا همسايه اند و دوستان خوبی برای يکديگر. آن ها از همديگر حمايت می کنند. هردو در شرايط محروميت فراگير زنان از حقوق اجتماعی شان و تحت معيارهای دوگانه حاکم بر جامعه امروز ايران زندگی می کنند. آن ها زندگی شان را از اين طريق تامين می کنند که در خيابان ها پرسه می زنند و به دنبال مرد می گردند. آن ها در مقابل اين انتخاب قرار دارند: يا بايد کودکان خردسال شان را در خانه تنها بگذارند، يا بايد وقتی که برای هم خوابگی با مردان می روند، آن ها را هم همراه ببرند.

اين خلاصه کوتاهی است از ماجرای فيلم مستند تن فروشی پشت پرده حجاب، نام انگليسی:
Prostitution Behind the Veil به کارگردانی ناهيد پرسون که در تارنمای انستيتوی فيلم دانمارک نوشته شده است. فيلم ناهيد پرسون جايزه اول فستيوال بين المللی فيلم های مستند در مارسی ربود و در هفته اخير در فستيوال فيلم گوتنبرگ سوئد به نمايش درآمد.

ناهيد پرسون در مصاحبه ای با نشريه متروی سوئد در باره چگونگی ساختن اين فيلم گفت: اين تصادفی بود. با مردی برخوردم که به کار فال گيری اشتغال داشت. او را تا خانه اش تعقيب کردم. در آن جا اين دو زن را ديدم. تن فروشی در ايران ابعاد بسيار گسترده ای دارد، ولی هيچکس جرات ندارد در باره آن علنا حرف بزند. مينا و فريبا حاضر شدند درد دل شان را برای من باز کنند. اميد آن ها اين بود که چشم جهان بر آن چه در ايران می گذرد باز شود.

ناهيد در اين مصاحبه گفت مينا هم سن دختر اوست و اين باعث می شد که او نسبت به آنها و کودکان شان احساس مسووليت بکند. به علاوه از اين که نمی توانست به آن ها کمک کند احساس عذاب وجدان داشت.

ناهيد برای خبرنگار تعريف کرد که او در سفر ايران تمام مدت نگهبان داشت و چندين بار از دست پليس فرار کرد. يک بار پليس او را متوقف کردو نوارش را می خواست بگيرد. اما او نوار را در جيب شلوارش گذاشته بود و به آن ها يک نوار کهنه داد. طبق قوانين اسلامی آن ها حق نداشتند به بدن زن دست بزنند و به اين جهت نتوانستند از از بازرسی بدنی به عمل بياورند.

فيلم 58 دقيقه ای را انستيوی فيلم دانمارک، تلويزيون سوئد، بنياد فيلم و تلويزيون کشورهای شمال اروپا، فستيوال بين الملی فيلم های مارسی و شرکت کانادايی سی بی اس و چند موسسه ديگر تامين مالی کرده اند. کارگردان آن ژاکوب هاگل است و موسيقی آن کار احمد پژمان از آلبوم خاطرات فرداست.

ناهيد پرسون خود سال ها پيش از ايران گريخت، او در مصاحبه با متروی سوئد گفت 17 سال طول کشيد تا جرات کرد برای اولين بار به ايران بازگردد و در آن جا شاهد بود که چگونه وضع کشور وخيم تر شده است. مواد مخدر و تن فروشی اگر چه ممنوع است ولی همه جا را گرفته است. ناهيد پرسون در مورد نقش صيغه در رواج تن فروشی گفت: تن فروشی ممنوع است ولی اگر مردی بخواهد سکس بخرد می تواند صيغه کند. آن وقت ديگر آن را تن فروشی نمی نامند، چون يک ملا از روی قران می خواند و دو نفر برای چند لحظه زن و شوهر به حساب می آيند. نه فقط تن فروشان بلکه زنان تنها هم از طريق فروش خود زندگی شان را می توانند تامين می کنند.

ناهيد پرسون اميد وار است فيلمش باعث شود کشورهای ديگر که با ايران روابط اقتصادی دارند با مساله برخورد کنند و مقابل رژيم ايران شروط خود را بگذارند نه اين که مساله را پرده پوشی کنند.