بازگشت به صفحه اصلی

علیه تبعیض
سازمان دفاع از حقوق زن در ایران

 

 

 

مینا احدی: قهرمان من٬ مريم نمازي

 

در مرکز شهر لندن در يک سالن نه چندان بزرگ که مملو از تماشاگر است٬ مجري برنامه وقتي مريم نمازي چهره سرشناس مبارزه براي آزادي بيان را براي سخنراني دعوت ميکند٬ او را چنين مي نامد: قهرمان من مريم نمازي !

براي چند مصاحبه تلويزيوني در لندن هستم و اين فرصت را پيدا ميکنم که در چهارمين نمايشگاه تلاش در دفاع از آزادي بيان و يا شور و شوق براي آزادي بيان شرکت کنم. اين چهارمين برنامه از اين نوع است و من براي اولين بار آنرا از نزديک تجربه ميکنم. "شور و حاساس برای آزادی" بخشی از برنامه های نهاد "یک قانون برابر برای همه" است که مریم نمازی سخنگو سازمنده آن است.
از چند متر مانده به محل کنفرانس جمعيت انبوهي را مي بينم که پشت در مانده و بتدریج وارد سالن میشوند. ما به زحمت وارد می شویم. یک نفر اسامی را چک می کند. . مريم نمازي ميگويد که بيش از پانصد نفر اسم نوشته اند. اولین شب برنامه است که به مدت هشت روز از سوم تا دهم نوامبر ادامه دارد.

در طبقه نمایشگاه مملو از جمعيت نقاشي و يا کارهاي هنري و آثاري را مي بينم که اساسا به موضوع مهم آزادي بيان ربط دارند. نهاد "يک قانون براي همه" که به ابتکار و فعاليتهاي گسترده و درخشان مريم نمازي به يک سازمان شناخته شده و معتبر تبديل شده٬ از سازمان دهندگان اين برنامه است. در همه آثار هنري شور و شوق براي دنيايي عاري از خشونت و سرکوب و بستن دهانها و کشتن آرزوها را مي بينم. براي من همه اين آثار که از سي و شش هنرمند از کشورهاي مختلف مثل ايران و افغانستان٬ کوبا و انگليس و امريکا و لهستان و ... هستند٬ جالبند. از همه مهمتر یک نقاشی توجهم را جلب ميکند که دختر جواني از افغانستان آنرا کشيده٬ سنگسار يک زن. با اين دختر جوان حرف ميزنم و با هم چند عکس مشترک در کنار اثر هنري او ميگيريم.
از بلند گوي سالن اعلام ميشود که برنامه سخنراني و يا نمايش فيلم و همچنين اعلام برندگان شروع ميشود. بعد از نمايش فيلم و چند سخنراني کوتاه اعلام ميشود که حاضرين در اين برنامه راي خود را داده و يک نقاشي از کوبا اثر اوسيليز ميليان آويلا اول جايزه اول را ميبرد. جایزه دوم به یک اثر هنری زیبا از یک هنرمند ایرانی بنام فری فرهمندی داده میشود.
Passion For Freedom

در اين سايت گزارشات بیشتری از اين برنامه را ميتوانيد ملاحظه کنيد:

http://www.passionforfreedom.co.uk

بعد از چند سخنراني کوتاه از سوي برندگان و برگزار کنندگان٬ نوبت سخنراني مريم نمازي ميرسد٬ مجري ميگويد اکنون نوبت سخنراني قهرمان من مريم نمازي است و مريم نمازي سخنراني کوتاهي ميکند که با تشويق حاضرين روبرو ميشود. بعد از اين برنامه گفتگو با برندگان و همچنین گفتگو با مريم نمازي انجام میشود بعنوان چهره و مبتکر و سازمان دهنده مهم اين برنامه.
مريم در انگليس و در دنيا اکنون يک چهره مهم مقابله با اسلام سياسي٬ مبارزه با قوانين شريعه و صداي بلند مدافعين آزادي بيان و آزادي هنر و انديشه است.
سخنرانيهاي مريم نمازي در کشورهاي مختلف اکنون يک منبع آموزش جواناني است که خواهان آگاهي بيشتر در مورد جنبش اسلامي و نحوه مقابله با اين جنبش و يا نقد مذهب هستند. مريم نمازي در کنار ريچارد داوکينز و يا سلمان رشدي بارها سخنراني کرده و در جمع منتقدين سرشناس جهاني مذهب است. مريم ساکن انگليس است و در این کشور با کمپين "يک قانون براي همه" توانسته توجه جامعه و فعالين عليه مذهب و منتقدين قوانين شريعه و قوانين ضد انساني اسلامي را بخود جلب کند. مريم صداي اعتراض ميليونها زن به نابرابري جنسيتي٬ حجاب اسلامي و نداشتن حق زندگي در کشورهاي اسلام زده است٬ او صداي اومانيستها و انسان گراياني است که از موضع انساني و برابري طلبانه٬ عليه دخالت مذهب و جنبش اسلامي در زندگي زنان و مردم در کشورهاي اروپايي هستند. مريم نمازي امروز قهرمان بسياري از جمله مجري برنامه در گالري دفاع از آزادي بيان در مرکز شهر لندن است.
ترجمه سخنراني مريم نمازي به زبان فارسي را در اینجا می خوانید به اميد اينکه در ايران با سرنگوني حکومت اسلامي٬ آزاديخواهان و زنان قهرماني همچون مريم نمازي در ساختن آينده بهتر براي مردم ايران و عملي کردن الگوي آزادي بيان مطلق٬ آزادي هنر و انديشه و مذهب زدايي از جامعه نقش بازي کنند.

ترجمه فارسی سخنراني مريم نمازي:

 

ادواردو گالیانو، نویسنده اروگوئه ای، میگوید تحت استبداد و دیکتاتوری آدم "برای صبحانه ترس میخورد، برای نهار ترس و برای شام هم ترس".


ترس تحت انگیزاسیون اسلامی نیز مشهود است حتی اگر مستقیما تجربه نشود. حتی در اینجا، در اروپا، قوانین شریعت و فتواهای اسلامی برای سانسور و حکم مرگ برای همه چیز، از توهین به مقدسات و کفر گرفته تا ارتداد و غیره دارند "سکولار" میشوند. هرچند اینجا هنرمند یا مخالف اسلام طبق قاعده زندانی و کشته نمی شود (گو که تهدید آن همیشه هست) اما به "گناه" توهین، بی احترامی، عدم تحمل دیگران و اسلام هراسی محکوم میشود و بدین ترتیب سانسور و خودسانسوری "توجیه" میگردد.


اسلام سیاسی آنجا که حکم میراند مخالفت با دین را ممنوع میکند؛ و اینجا شما را "قانع" میکند که مخالفت با دین ممنوع است.


با اینهمه ترس تنها بخشی از ماجراست. آنچه که به حساب می آید عملی است که ما علیرغم ترس انجام میدهیم.


در اواخر دهه ۱۹۸۰ وقتی در سودان کار میکردم با یک همکار برمه ای که اسمش خاطرم نیست یک سازمان حقوق بشری زیرزمینی در مخالفت با رژیم اسلامی حاکم درست کردیم. وقتی اوضاع دشوار شد او گفت که ترس مساله ثانویه است. ایستادن، حتی وقتی آدم میترسد، نشانه شجاعت واقعی است. هرچند اغلب از خود میپرسم واقعا کی از کی میترسد؟


اسلامیست ها حتی از ملاله ۱۵ ساله که حق مدرسه رفتن میخواهد وحشت دارند. این آنها هستند که که از حقیقت میترسند و از ما!


"یک قانون برابر برای همه" و "فستیوال هنری شور آزادی" آن نیز علیرغم ترس، حقیقت را میگوید و تغییر می طلبد. اما در عین حال ارج گذاشتن به هنرمندان و منقدین مذهب و باورهای حاکم را هدف خود قرار داده است.


هیچ اجتماع و جامعه ای یکدست نیست. مخالفت با باورهای رسمی و هنر متعالی حتی در تاریکترین و دورترین نقاط این جهان زنده است. همانطور که شجاعت بیکران است!


بقول سلمان رشدی: "هنر عالی، یا خاضعانه تر فقط بگوییم هنر اصیل، هیچگاه در میانه امن و امان خلق نمی شود بلکه همیشه در کناره و لبه پرتگاه خلق میشود. نوآوری خطرناک است. چرا که فرضیات موجود را به چالش می طلبد، زیر سوال میبرد و به زیر میکشد؛ کد های اخلاقی را میلرزاند، حرمت گاوهای مقدس و نظایر آن را نگه نمی دارد. می تواند شوک آور و کریه، یا اگر بخواهیم واژه محبوب مطبوعات عامیانه را استفاده کنیم، "بحث برانگیز" باشد. و اگر ما به آزادی باور داریم، اگر میخواهیم هوایی که تنفس میکنیم گسترده و قابل تنفس باقی بماند باید از حق موجودیت هنر نه فقط دفاع کنیم که بزرگش بداریم. هنر سرگرمی نیست. در بهترین حالتش یک انقلاب است."


"آی وی وی" یکی از هنرمندان گرامی داشته شده در این فستیوال میگوید: "اگر تحریک نکنیم" چیزی تغییر نخواهد کرد. واضح است که تغییر الزامی است.

بعد از اين سخنراني مي بينم که نگاهها گرم تر شده و مريم را حلقه اي از محبت و احترام انساني محاصره ميکند. بنظر من بايد کارهاي مريم نمازي و سخنرانيهاي او را که اساسا به زبان انگليسي است بيش از اينها در ايران معرفي کرد. نسل جوان ايران باید بداند که در دنيا افرادي همچون مريم نمازي عطش و مبارزه آنها براي آزادي بيان را نمايندگي ميکنند. مريم صداي جوانان ايران براي يک زندگي بهتر٬ براي آزادي و برابري و براي آزادي انديشه و هنر است و بايد او را به همه اين نسل مبارز و ضد حکومت اسلامي و ضد مذهب معرفي کرد. اين وظيفه ما است!

 

 

بازگشت به صفحه اصلی