بازگشت به صفحه اصلی                      

علیه تبعیض
سازمان دفاع از حقوق زن در ایران

 

 

 

ترجمه مصاحبه يک روزنامه چاپ سوئد با فریده آرمان در روز زن 8 مارس

 

 

 

روز شادی برای فریده

امید به آینده ای روشن بعد از تحولات در خاور میانه و شمال افریقا



او از دهه هفتاد برای آزادی و حق زنان کارش را شروع کرد. او در این تلاش دو همسرش را برای آزادی و حقوق مردم در ایران از دست داد. با وجود تهدید هایی که می شود به مبارزه اش برای حقوق زنان ادامه می دهد .

فریده آرمان زنی است که در زندگیش خیلی چیزها را تجربه کرده است. او کمی بیشتر از 50 سال سن دارد. در اواخر دهه هفتاد موقعی که بیست و چند سال بیش نداشت علیه حکومت دیکتاتوری شاه در ایران به مبارزه پرداخت.

- فریده می گوید " انقلاب علیه شاه و بر علیه فقر در جامعه شروع شد. به جای دمکراسی و رفاه ایت الله ها به قدرت رسیدند. یکی از ضد زن ترین رژیم های دنیا "

آیت الله خمینی خط و نشان کشید که باید حجاب برای زنان اجباری شود.

- "ما زنان هزاران نفر به تظاهرات در تهران پرداختیم. آنها زنان را از محیط های کار اجراج می کردند، کنترل میکردند که آیا زنان خود را آرایش میکند. فشار به زنان یک روش برای ترساندن و عقب راندن جامعه بود "

در اوایل دهه هشتاد فریده آرمان مخفی شد . همسرش دستگیر و اعدام شد. با وجود فرار او به سوئد رژیم باز هم دنبال آنها بود، 1989 همسر جدید فریده آرمان توسط مزدوران رژیم جمهوری اسلامی به ترور شد. این یک اعدام به معنای واقعی بود.

فریده می گوید "من در سوئد هم مورد تهدید قرار گرفتم موقعی که برنامه رایوئئ اجرا میکردم و حتی موقعی که به زنان مورد خشونت واقع شده کمک میکردم ."

فریده می توانست آدم عصابانی باشد ولی زنی که ما ملاقات کردیم پر بود از صممیت و با لبخند بزرگی بر لب .

او گفت که امروز بلوز قرمز پوشیده وقتی قرار بود از او عکس گرفته شود و با لبخندشیرینی در دوربین نگاه می کند فریده می گوید. " امروز روز شادی است "

او دبیر کمیته دفاع از حقوق زنان در مالمو است . در روز هشت مارس آنها می خواهند در همبستگی با زنان در ایران ، خاور میانه و شمال افریقا تظاهرات کنند.

از فریده سوال می شود که آیا از آمدن دیکتاتورهای جدید وحشت ندارد؟

فریده پاسخ می دهد:ريا" زنان و جوانان جرات این را دارند که به خیابان بروند و تظاهرات کنند . این پروسه قابل متوقف کردن نیست کمپ آنها برای یک جامعه سکولار و علیه تبعیض و بر علیه فقر است آنها برای آزادی مبارزه می کنند. "

کمیته دفاع از حقوق زنان همچنین به زنانی که در کشور سوئد مورد خشونت در رابطه خانوادگی قرار میگیرند کمک می کنند.

فریده می گوید : مدارس مذهبی باید بسته شود و ما همچنین خواهان این هستیم که مراکز مذهبی که با حمایت مالی دولتهای دیکتاتور در کسور سوئد تاسیس می شود متوقف شود این مراکز برای گسترش اسلام سیاسی است .

" لیبی ، ایران و عربستان سعودی این را می خواهند این یک عامل تقویت خشونت های ناموسی است. "

سوال می شود که چطورفکر می کنی از اینکه یک زن در کشور سوئد هستی ؟

"به جامعه برابر هنوز خیلی مانده که برسیم زنان زیادی در همین کشور دو برابر کار می کنند و دستمزد برابر برای زنان با مردان وجود ندارد ."

یکی از همکاران این انجمن سودابه کاظمی است که در طول مصاحبه در کنار فریده نشسته و گوش می کند او می گوید که خوشحال است در اینجا می تواند آزادانه اظهار نظر کند بدون اینکه دستگیر شود . این را فریده ترجمه می کند و دوباره لبخند میزند.

مصاحبه کننده: لنا بریت نر

 

 

بازگشت به صفحه اصلی