بازگشت به صفحه اصلی

علیه تبعیض
سازمان دفاع از حقوق زن در ایران

 

 

 

شهلا دانشفر: جهان در هشت مارس 2013

 

 

 

در 8 مارس امسال این جنبش نوین آزادی زن بود که به میدان آمد. جنبشی که برابری را در دست بردن به ریشه نظم موجود می بیند و وزن سنگینی در تحولات سیاسی امروز جهانی دارد. از جمله وزن سنگین این جنبش را در عرصه مبارزات سیاسی کل جامعه در کشورهایی با قوانین اسلامی و یا کشورهایی که جریانات اسلامی در جلوی صحنه سیاست قرار دارند، میتوان به روشنی دید. میتوان دید که چگونه جنبش نوین آزادی زن به انقلابات در این کشورها رنگی زنانه زده است. جنبشی نوین، آزادیخواه، مدرن و انسانی که یک پایه مهم اعتراضش بر مذهب و خرافه به عنوان یک رکن مهم ستم کشی زن است. این را از جمله در ایران، مصر، تونس، میتوان دید. این را در جلو آمدن ملاله دختر جوان پانزده ساله در پاکستان میتوان دید که نوید قدرتگیری این جنبش در پاکستان را میدهد. این در تظاهرات هشت مارس در افغانستان علیه خشونت علیه زن زیر سایه سنگین مرتجعین اسلامی از نوع طالبان و دولت حاکم کرزای میتوان دید. جنبش برهنگی یک شکل اعتراض سیاسی این جنبش علیه مذهب و خرافه و کالا شدن زن در بازار توحش سرمایه داری است. در هشت مارس امسال اکسیون اعتراضی ای که به ابتکار سازمان جوانان حزب کمونیست کارگری ایران و با جسارت زیبای دو نفر از اعضایش در وسط استکهلم برپا شد، نمونه ای قابل توجه از ابراز وجود این جنبش بود. در این اعتراض عریان آنها فریاد میزدند که حجاب انتخاب ما نیست. حجاب وسیله ای برای تبعیض جنسیتی است. فقط آزادی، فقط برابری، برهنگی من، اعتراض من، پیام خود را اعلام داشتند. هزاران نفر لینک فیلم این آکسیون زیبا به مناسبت هشت مارس در استکهلم را دیدند و با آن اعلام همبستگی و همراهی کردند.این اکسیون صحنه دیگری از ابراز وجود جنبش نوین آزادی زن بود که صدای زنان ستمدیده و مردم ایران بود. همچنین نمایشگاههای عکسی که به مناسبت هشت مارس از قبل توسط سازمان جوانان و حزب کمونیست کارگری ایران تهیه شده و در کشورهای مختلف به نمایش گذاشته شد، تصاویر گویایی از اعتراضات هر روزه این جنبش و اعتراضش را در ایران و در کشورهایی چون پاکستان و مصر و تونس به نمایش میگذاشت. کنفرانس فرانکفورت تحت عنوان "بهار عربي٬ انقلاب زنانه٬ سکولاريسم٬ نه به شريعه"٬ با حضور شخصيت هاي سرشناس بين المللي در دانشگاه این شهر در روز هشت مارس یکی دیگر از برنامه های مهم در این روز بود. مباحث این کنفرانس بطور واقعی تصویری از موقعیت امروز جنبش نوین آزادی زن بود.

یکی از اخبار داغ در هشت مارس امسال تهیه فیلمی تحت عنوان " دوچرخه سبز" بود. فيلمي از يک کارگردان عربستان سعودي که نشان ميدهد چگونه حتي دوچرخه سواري براي کودکان دختر وزنان در اين کشور ممنوع است. چرا که در عربستان نيز قوانين اسلامي حاکم است. از جمله این فیلم در برنامه جالبی که به مناسبت هشت مارس از سوی کمیته ندا در ایتالیا گذاشته شده بود و مرسده قائدی از کادرهای حزب یکی از سخنرانش بود به نمایش درآمد. این فیلم در جریان برنامه های هشت مارس در ایتالیا و در رسانه های این کشور انعکاس بسیاری داشت.

 


قبل از هشت مارس فراخوان به رقص جهانی در 14 فوریه روز والنتاین تحت عنوان "قیامی یک میلیاردی" فضا و حال و هوای جهانی را در آستانه هشت مارس نشان داد. در این روز 20 میلیون زن در 203 کشور جهان و در شهرهای بسیاری در کشورهای مختلف به خیابان آمدند و علیه خشونت علیه زن اعتراض خود را اعلام داشتند. این فضا را در هشت مارس در کشورهای مختلف اروپایی میشد دید. نگاهی به گوشه های کوچکی از اخبار هشت مارس در چند کشور جهانی میتواند تصویری که من تلاش کردم از هشت مارس 2013 در جهان را بدهم روشنتر کند.


- در افغانستان زنان روز هفت مارس را در گرامیداشت روز جهانی زن به خیابان آمدند. تظاهر کنندگان در این را علیه خشونت علیه زن، علیه بیحقوقی زنان، و علیه فساد اداری حکومت افغانستان شعار دادند. این راهپیمایی از مقابل "لیسه حبیبیه" تا مقر "شورای ملی" انجام گرفت.

- هشت مارس در لاهور پاکستان بسیار با شکوه بود. پلاکاردهای قرمز با شعارهایی علیه تبعیض جنسیتی، علیه خشونت علیه زنان و با خواستهای آزادی و برابری تصویر زیبایی به این تظاهرات داده بود.

در اندونزی در هشت مارس جمعیت بسیاری به خیابان آمده بود. تصاویر زیبای مارش هشت مارس در این کشور نیز دیدنی است.

- در مصر که همین اخیرا زنان اعلام داشته بودند که اگر مرسی نرود برهنه به خیابانها خواهند آمد، هشت مارس را به صحنه اعتراض خود تبدیل کردند. در این روز در شهر قاهره تظاهرات بزرگی از سوی زنان و مردم آزادیخواه به مناسبت هشت مارس بر پا شد. موج تظاهرکنندگان با پرچم فرعون و پلاکاردی علیه اخوان المسلمین اعتراض خود را به وضع موجود اعلام داشتند. بیانیه هشت مارس ائتلافی از تشکلهای زنان به مناسبت هشت مارس تحت عنوان "صدای زنان در انقلاب مصر" از این صحبت میکند که زنان و مردم مصر به اهداف انقلابشان که همانا آزادی، برابری، کرامت انسانی است نرسیده اند. میگوید تا تحقق این اهداف به مبارزه خود ادامه میدهند. میگوید در برابر همدستی اخوان المسلمین و پلیس دولتی برای سرکوب مردم و فشار و تعرض به زنان می ایستند و همانجا خبر از این میدهد که زنان و مردان این کشور گروه مقاومتی برای مقابله با تعرض بر زنان شکل داده اند.

- در دهلی مارش عظیم هشت مارس بر پا میشود. واقعه تجاوز امانت دختر دانشجویی که در 18 دسامبر گذشته توسط 6 فرد در یک اتوبوس مورد تجاوز و خشونت قرار گرفت و بعد نیز فجیعانه به قتل رسید، انعکاسش را در شعار ها و مارش هشت مارس امسال در هند داشت. این واقعه تکان دهنده در دسامبر گذشته بطور واقعی هند را به تکان درآورد. بدنبال آن دو هفته تمام خیابان های دهلی به صحنه اعتراضات گسترده مردم این کشور علیه بیحقوقی زن تبدیل شد. اکنون جنبشی قوی علیه خشونت علیه زن و علیه تبعیض جنسیتی علیه زن و حقوق برابر زن و مرد در این کشور به جلو آمده است. جنبشی که در 14 فوریه روز جهانی علیه خشوخت علیه زن که به فراخوان "قیام یک بیلیون زن" فراخوان داده شده بود وسیعا به خیابان آمد و یاد امانت را گرامیداشت. در هشت مارس نیز این جنبش را قدرتمند در خیابانهای دهلی دیدیم. شعارهای این تظاهرات، آزادی، عدالت و برابری بود. شعارهای آن علیه تجاوز و خشونت علیه زنان بود.

- روز شنبه 9 مارس در گرامیداشت روز جهانی زن هزاران زن و مرد خیابانهای استانبول در ترکیه را به صحنه مارش عظیم خود تبدیل کردند. به مناسبت این روز تظاهرات همراه با رقص و شادی و موزیک برپا شد . یک خواست تظاهرات کنندگان در این تظاهرات برابری کامل زن و مرد به لحاظ اجتماعی، فرهنگی، و اقتصادی بود.

- در زیمباوه در هشت مارس مارش بزرگی به راه افتاد و تظاهر کنندگان در دفاع از حقوق زن و آزادی به خیابان آمدند.
هشت مارس امسال در سطح جهان گسترده تر از هر سال بود. اینها همه گوشه هایی دیدنی از هشت مارس پر جنب و جوش امسال بود.

 

 زنده باد هشت مارس روز جهانی زن

 

 

بازگشت به صفحه اصلی