بازگشت به صفحه اصلی                      

علیه تبعیض
سازمان دفاع از حقوق زن در ایران

 

   

 

 

زنان متاهل بیشتر از مجردها خودسوزی می کنند

 

 سرمایه، مهرزاد غنی پور: اقدام به خودسوزی در میان زنان متاهل استان ایلام بیش از اقدام به خودسوزی در میان زنان مجرد است. در پژوهش منتشر شده در سال87 که دکتر عبدالعزیز رستگارلاری روی 51 نفر از افرادی که از آبان 1385 تا شهریور 1386 از طریق خودسوزی اقدام به خودکشی کرده و در مرکز سوختگی بیمارستان طالقانی ایلام بستری شده اند انجام داد به این نتیجه رسید که اقدام به خودسوزی میان زنان متاهل 57 درصد بود در حالی که میان مجردها این رقم 36 درصد بوده است.بنابراین ازدواج نه تنها تاثیر حفاظتی بر ضد خودکشی نداشته بلکه می تواند با کیفیت زندگی افرادی که پس از ازدواج اقدام به خودکشی کرده اند نیز مرتبط باشد.این پژوهشگر همچنین به این نتیجه رسید که بالا بودن سطح بی سوادی در زنان خانه دار متاهل (که اغلب بیکار نیز بوده اند) بی تاثیر نبوده است. از سوی دیگر در میان نمونه های مورد بررسی حتی یک زن مطلقه نیز وجود نداشته است. در واقع اگر محدودیت های فرهنگی و اجتماعی قدری کمرنگ تر شده و امکان طلاق برای زنانی که تحت آزار همسران شان قرار دارند بیشتر شود احتمالاً میزان خودکشی در میان زنان کاهش می یابد. براساس این پژوهش همچنین 14 درصد از زنان مورد بررسی در این پژوهش تحت آزار فیزیکی اطرافیان بوده اند. دکتر رستگار در این طرح پژوهشی 51 بیمار را مورد بررسی قرار داد که 71 درصد آنها زن و 29 درصد مرد بودند. یافته های این پژوهش همچنین نشان داد شیوع خودسوزی در میان زنان در استان ایلام سه برابر مردان است و میانگین سنی نمونه های تحقیق 30 سال بود که نشان از جوان بودن سنین خودسوزی در استان ایلام است. بیشترین شیوع نیز مربوط به گروه سنی 16 تا 25 سال (عمدتاً زنان) بود.


بنابراین جمعیت در خطر بیشتر زنانی هستند که جوان بوده و به تازگی ازدواج کرده اند و 58 درصد زنانی که خودسوزی کرده اند علت این اقدام را مسائل خانوادگی ذکر کرده اند و مسائلی چون اعتیاد، اختلاف سنی زوجین، کمبودهای عاطفی، ازدواج شتاب زده و در کنار آن منع یا ناهنجار بودن طلاق از جمله دلایل اقدام به خودسوزی در زنان بوده است. 14 درصد این زنان نیز علت خودسوزی را مسائل اقتصادی مطرح کرده اند. در میان مردان هم 67 درصد مهم ترین عامل اقدام به خودسوزی را مسائل خانوادگی مطرح کردند.


از سوی دیگر مسائل فرهنگی و محدودیت هایی که بیشتر به لحاظ فرهنگی توسط والدین بر فرزندان دختر اعمال می شود (به ویژه در استان های محروم کشور) موجب بروز برخی فشارهای روانی به دختران و اقدام به خودسوزی از سوی آنها می شود به طوری که 36 درصد خودسوزی ها در میان دختران مجردی است که به همراه والدین زندگی می کردند.


این پژوهشگر با بررسی وضعیت تحصیلات نمونه ها به تفاوت دیگری میان خودسوزی مردان و زنان پی برد. از نظر سطح تحصیلات بیشتر مردانی که اقدام به خودسوزی کرده بودند یعنی 73 درصد آنها تحصیلات بالاتر از راهنمایی داشتند و تنها هفت درصد بی سواد بودند. بنابراین خودسوزی در میان مردان باسواد بیش از مردان کم سواد است. اما در میان زنان این موضوع کمتر به چشم می خورد به طوری که بیشتر زنان مورد بررسی در این تحقیق بی سواد (25 درصد) یا سطح ابتدایی (25 درصد) بودند.بنابراین سطح تحصیلات پایین از عوامل موثر در خودکشی زنان بوده است. دکتر رستگار با بررسی وضعیت اشتغال نمونه های تحقیق متوجه شد 70 درصد این زنان بیکار (وخانه دار) بودند و 19 درصد آنها نیز دانش آموز و دانشجو و 11 درصد دیگر هم کشاورز و آرایشگر بوده اند اما در میان مردانی که خودسوزی کرده اند 27 درصد بیکار، 13 درصد کارگر، 13 درصد کشاورز و 14 درصد در شغل های مختلف بوده اند.
نکته جالب نیز آن بود که شش درصد خودسوزی نیز در میان مردان بازنشسته دیده شده است. اما مهم تر آنکه 27 درصد مردانی که خودسوزی کرده بودند دانش آموز یا دانشجو بوده اند.


این پژوهشگر همچنین به بررسی سابقه بیماری در میان نمونه های تحقیق پرداخته و متوجه شده است که 57 درصد این افراد دارای اختلالات روانی مانند اضطراب و افسردگی بوده اند. همچنین آشپزخانه مکان اقدام به خودسوزی 41 درصد این افراد بوده است که 86 درصد نمونه ها نیز با استفاده از نفت اقدام به خودسوزی کرده اند که احتمالاً به خاطر دسترسی آسان به نفت بوده است.


از یافته های دیگر این پژوهشگر سابقه خودکشی در این افراد بود به طوری که 10 درصد آنها قبلاً نیز اقدام به خودکشی کرده بودند. 35 درصد قبلاً هم فکر خودکشی را در سر پرورانده بودند. 16 درصد هم اطرافیان شان سابقه خودکشی داشتند که این موضوع نشان می دهد درصد قابل توجهی از آشنایان و اطرافیان این افراد دارای مشکلات و مسائلی هستند که فکر خودکشی را در آنها تقویت کرده بنابراین شیوع خودکشی یا حتی فکر خودکشی الگویی برای دیگر افراد و فامیل و آشنایان می شود. براساس این پژوهش مشاجرات ساده خانوادگی و عدم کنترل خشم و سابقه اطلاع به بیماری های روانی (از جمله روان پریشی) و نیز مشکلات اقتصادی از عوامل خودسوزی هستند و ارائه خدمات مشاوره ای و مددکاری اجتماعی برای خانواده ها و کوشش برای کاهش کشمکش بین فردی به ویژه در زمینه ازدواج و سبک زندگی زنان جوان ضروری است.

 

 

منبع :  http://www.sarmayeh.net/ShowNews.php?36595

 

بازگشت به صفحه اصلی